Určite ste už o kombuche niekedy počuli, ale vlastne ani neviete čo to je? Predpokladá sa, že kombucha pochádza z Číny alebo Japonska, kde je aj veľmi obľúbená medzi obyvateľmi týchto krajín. Ide o fermentovaný čaj, ktorý má nespočetne veľa blahodarných účinkov na naše telo. Možno ste sa skôr stretli s výrazom čajová huba, avšak v skutočnosti ide o celosvetovo obľúbenú kombuchu, ktorá by nemala chýbať vo vašej domácnosti.
Aké sú výhody kombuchy?
Kombucha sa často predáva na zvýšenie imunity, zvýšenie energie, zlepšenie funkcie trávenia, prevenciu rakoviny, zlepšenie zdravia kĺbov, zníženie krvného tlaku / cholesterolu, zlepšenie funkcie pečene a pôsobí ako antioxidant.
Kombucha je fermentovaný čaj, ktorý sa konzumuje tisíce rokov. Vyrába sa tradične fermentáciou zmesi vody, cukru, čierneho čaju a SCOBY („symbiotická kultúra baktérií a kvasiniek“). Nielenže má rovnaké zdravotné výhody ako čaj – je tiež bohatý na prospešné probiotiká. Kombucha tiež obsahuje antioxidanty, zabíja škodlivé baktérie a môže pomôcť v boji proti viacerým chorobám. V posledných rokoch ľudia začali používať kombuchu ako zdravú alternatívu k bežným bublinkovým nápojom a limonádam.
Náš TIP: Chceli by ste si vyrobiť kombuchu doma? Návod na jej prípravu nájdete v tomto článku – mediteka.sk/kombucha/.
Na čo všetko slúži kombucha?
- Kombucha je bohatým zdrojom probiotík – kombucha je druh čaju, ktorý je fermentovaný. Počas fermentácie sa produkuje veľké množstvo probiotických baktérií. Probiotiká dodajú vašim črevám zdravé baktérie. Tieto baktérie môžu zlepšiť mnoho zdravotných aspektov vrátane trávenia, zápal a dokonca aj chudnutie. Z tohto dôvodu môže pridanie probiotických jedál ako kombucha do vašej stravy zlepšiť vaše zdravie.
- Môže pomôcť posilniť imunitný systém – pravidelné užívanie kombuchy vie zabezpečiť, že budete maž posilnený imunitný systém. čo si môže človek viac priať v dnešnej dobe plnej pandémie a vírusov.
- Kombucha obsahuje antioxidanty – antioxidanty sú látky, ktoré bojujú proti voľným radikálom, reaktívnym molekulám, ktoré môžu poškodiť vaše bunky. Kombucha, najmä ak je vyrobená zo zeleného čaju, má antioxidačné účinky na pečeň a je tak prospešná nášmu telu.
- Kombucha zabíja baktérie – jednou z hlavných látok produkovaných počas fermentácie kombuchy je kyselina octová, ktorá je tiež bohatá na ocot. Rovnako ako polyfenoly v čaji, je kyselina octová schopná zabíjať mnoho potenciálne škodlivých mikroorganizmov.
Veľa ľudí je presvedčených o blahodárnych účinkoch kombuchy. Nie jedna štúdia tieto tvrdenia potvrdzuje. Ak hľadáte vhodný doplnok stravy, ktorým si doplníte zdraviu prospešné prvky do vášho tela, kombucha je vhodnou alternatívou.